JEDZENIE
- kasza (manna, jęczmienna, pęczak, jaglana orkiszowa, bulgur, gryczana niepalona tzw. biała)
- mąka (pszenna, orkiszowa, gryczana, kukurydziana, owsiana)
- jajka (najlepiej swojskie 0 albo 1)
- makarony (z pszenicy durum) na początek najlepsze są rurki i świderki, dobrze się je chwyta w rączkę, później jakieś małe gwiazdki, kolanka do zup.
- warzywa; marchew, pietruszka (korzeń i natka), seler (korzeń i naciowy), pora, cebula, czosnek, papryka kolorowa, szczypior, kiełki)
- owoce (najlepiej sezonowe albo mrożonki)
- twaróg ( najlepiej tłusty, bez mleka w proszku, soli i innych dodatków)
- jogurt (bez mleka w proszku, cukru)
- masło (zawartość tłuszczu powyżej 80%)
- mięso (kurczak z dobrego źródła, indyk, królik, jagnięcina, cielęcina)
- olej (kokosowy rafinowany i nierafinowany, lniany, oliwa z oliwek, rzepakowy tłoczony na zimno)
- syrop (daktylowy, klonowy)
- karob dobry zamiennik kakao (a o wiele zdrowszy)
- suszone owoce (morele, rodzynki, daktyle, żurawina, śliwki) BEZ SIARKI i innych konserwantów
- pestki (słonecznika, dyni)
- orzechy ( laskowe, ziemne, włoskie, nerkowce)
- nasiona (chia, sezamu)
- zboża ekspandowane (amarantus, gryka, jadła)
- przyprawy (Podlaskie przyprawy do drobiu, zup itp. a także Piramidki Smaku z Lidla)
PRZEDMIOTY
- blender
- patelnia teflonowa lub inna nieprzywierająca
- garnek do gotowania na parze lub przynajmniej nakładka na garnek
- krzesło do karmienia z wygodną i zdejmowaną! tacką
- 2 deski do krojenia (jedna do surowych mięs, druga do pozostałych)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz