DRUGIE ŚNIADANIE
11.00
Placuszki z szynką i jarmużem
Składniki:
- 2 jajka
- 1/2 szklanki mleka
- 5 łyżek mąki owsianej
- dodatki: szynka, jarmuż oraz jogurt do polania placków.
Jajka roztrzepujemy w miseczce, dodajemy mleko, mąkę i mieszamy
dokładnie. Następnie dodajemy drobno pokrojone dodatki (oprócz jogurtu oczywiście) i znów mieszamy. Smażymy na suchej patelni, około 2 minut z
każdej strony. Jak zobaczymy, ze góra się ścięła to odwracamy placka na
drugą stronę. Gotowe polewamy jogurtem naturalnym.
ZUPA
13.00
Krupnik
Składniki:
- 1 duża marchewka
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 2 duże ziemniaki
- natka pietruszki
- 1/4 szklanki kaszy jęczmiennej
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 2 listki laurowe
- 1 łyżeczka lubczyku
- olej lniany lub oliwa z oliwek
Marchewkę i pietruszkę ścieramy na grubej tarce. Ziemniaki kroimy w kostkę, kaszę jaglaną parzymy wrzątkiem, kaszę jęczmienną płuczemy. Wszystko wrzucamy do wrzącej wody, dodajemy jeszcze seler i połowę pokrojonej natki pietruszki a także ziele angielskie, listki laurowe i lubczyk. Gotujemy około 20 minut. Wlewamy do miseczki i do przestudzonej zupy dodajemy pozostałą natkę pietruszki i wlewamy olej lniany albo oliwę z oliwek, odrobinkę dla smaku.
DRUGIE DANIE
15.30
Pierś z kurczaka z ziemniakami i brokułem
Składniki:
- pierś z kurczaka
- zioła do drobiu
- bułka tarta i mąka owsiana
- jajko
Pierś z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, miażdżymy tłuczkiem i przyprawiamy ziołami. Obtaczamy w jajku i w pomieszanej z mąką bułce tartej. Smażymy na maśle klarowanym na złoty kolor z obu stron.
Podajemy z ziemniakami z koperkiem i brokułem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz