OLINKOWE BLW


DRUGIE ŚNIADANIE
11.00
Placuszki z szynką i jarmużem

Składniki:
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 5 łyżek mąki owsianej
  • dodatki: szynka, jarmuż oraz jogurt do polania placków.
Jajka roztrzepujemy w miseczce, dodajemy mleko, mąkę i mieszamy dokładnie. Następnie dodajemy drobno pokrojone dodatki (oprócz jogurtu oczywiście) i znów mieszamy. Smażymy na suchej patelni, około 2 minut z każdej strony. Jak zobaczymy, ze góra się ścięła to odwracamy placka na drugą stronę. Gotowe polewamy jogurtem naturalnym. 

ZUPA
13.00
Krupnik

Składniki:
  • 1 duża marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 2 duże ziemniaki
  • natka pietruszki
  • 1/4 szklanki kaszy jęczmiennej 
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • 1 łyżeczka lubczyku
  • olej lniany lub oliwa z oliwek 
 Marchewkę i pietruszkę ścieramy na grubej tarce. Ziemniaki kroimy w kostkę, kaszę jaglaną parzymy wrzątkiem, kaszę jęczmienną płuczemy. Wszystko wrzucamy do wrzącej wody, dodajemy jeszcze seler i połowę pokrojonej natki pietruszki a także ziele angielskie, listki laurowe i lubczyk. Gotujemy około 20 minut. Wlewamy do miseczki i do przestudzonej zupy dodajemy pozostałą natkę pietruszki i wlewamy olej lniany albo oliwę z oliwek, odrobinkę dla smaku.

DRUGIE DANIE
15.30
Pierś z kurczaka z ziemniakami i brokułem

Składniki:
  • pierś z kurczaka
  • zioła do drobiu
  • bułka tarta i mąka owsiana
  • jajko
 Pierś z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, miażdżymy tłuczkiem i przyprawiamy ziołami. Obtaczamy w jajku i w pomieszanej z mąką bułce tartej. Smażymy na maśle klarowanym na złoty kolor z obu stron.

Podajemy z ziemniakami z koperkiem i brokułem.
   
 

 

Komentarze

Popularne posty