Pasztet z soczewicy i kaszy jaglanej

Składniki:

  • 2 szklanki ugotowanej zielonej soczewicy
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • 100 ml oleju kokosowego
  • 2 cebule
  • 4 łyżki suszonej żurawiny
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 3/4 łyżeczki majeranku
  • 1/4 łyżeczki cząbru
  • 1/4 łyżeczki lubczyku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • masło klarowane do smażenia cebuli
Cebulę kroimy w kostkę i smażymy wraz z liściem laurowym i zielem angielskim, następnie przyprawy wyjmujemy. Ugotowaną soczewicę i kaszę jaglaną wrzucamy do miski, dodajemy przesmażoną cebulę, olej i przyprawy. Blendujemy wszystko na gładko, dodajemy żurawinę, mieszamy łyżką i wkładamy do keksówki i wygładzamy powierzchnię. Pasztet pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180 st. przez 40-45 minut. Po upieczeniu, pasztet zostawiamy w keksówce przez całą noc. Rano wyjmujemy i jemy :)

Inspiracja: http://www.jadlonomia.com/przepisy/pasztet-soczewicowy-z-zurawina/

Komentarze

Popularne posty