Składniki:
- 2 szklanki ugotowanej zielonej soczewicy
- 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
- 100 ml oleju kokosowego
- 2 cebule
- 4 łyżki suszonej żurawiny
- 1 liść laurowy
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 3/4 łyżeczki majeranku
- 1/4 łyżeczki cząbru
- 1/4 łyżeczki lubczyku
- szczypta gałki muszkatołowej
- masło klarowane do smażenia cebuli
Cebulę kroimy w kostkę i smażymy wraz z liściem laurowym i zielem angielskim, następnie przyprawy wyjmujemy. Ugotowaną soczewicę i kaszę jaglaną wrzucamy do miski, dodajemy przesmażoną cebulę, olej i przyprawy. Blendujemy wszystko na gładko, dodajemy żurawinę, mieszamy łyżką i wkładamy do keksówki i wygładzamy powierzchnię. Pasztet pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180 st. przez 40-45 minut. Po upieczeniu, pasztet zostawiamy w keksówce przez całą noc. Rano wyjmujemy i jemy :)
Inspiracja: http://www.jadlonomia.com/przepisy/pasztet-soczewicowy-z-zurawina/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz