Mazurek z budyniem waniliowym

Składniki:

CIASTO
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki zimnego oleju kokosowego
  • 1/3 szklanki lodowatej wody
  • 4 łyżki syropu klonowego

Wszystko siekamy, następnie wyrabiamy ciasto i wstawiamy na  przynajmniej1 godzinę do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na dwa kwadraty. Każdy wkładamy do blaszki posmarowanej masłem i wysypanej kaszą mannę. Każdy placek pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.

BUDYŃ
  • 2 szklanki mleka kokosowego
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 3 łyżki syropu klonowego
  • laska wanilii
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej 
Odlewamy 1/2 szklanki mleka, dodajemy 2 żółtka i mąkę ziemniaczaną i miksujemy. Pozostałe mleko zagotowujemy z olejem kokosowym, syropem klonowym i ziarnami wanilii. Do gotującego się mleka wolno wlewamy masę żółtkową i energicznie mieszamy aby nie powstały grudki.

Mój mazurek

1 warstwa ciasto
2 warstwa dżem porzeczkowo-jeżynowy
3 warstwa budyń
4 warstwa bakalie (rodzynki, żurawina, płatki migdałowe, amarantus ekspandowany)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Mleko jaglane

Zauważyłam na blogu, że nie podałam jeszcze przepisu na mleko jaglane. Poprawiam się dzisiaj  😉 Składniki: 🔹 1 szklanka ugo...