OLINKOWE BLW


 

DRUGIE ŚNIADANIE
8.30
Kanapki z białym serkiem i szczypiorkiem oraz z dżemem truskawkowym

OBIAD
15.30
Indyk w sosie paprykowym z kaszą jęczmienną 

Składniki: 
  • 1 duża pierś z indyka
  • zioła (słodka papryka, bazylia, przypalona cebula (można dodać piramidkę smaku)
  • mąka orkiszowa do panierki i zagęszczenia sosu
  • masło klarowane do smażenia
Pierś z indyka myjemy, kroimy na sznycelki i przyprawiamy papryką i ulubionymi ziołami. Obtaczamy w mące i smażymy na maśle klarowanym z obu stron. Do zarumienionego mięsa dolewamy wody, wkładamy piramidkę smaku lub przypaloną na ogniu cebulę i dusimy około 20 minut. Po tym czasie w szklance, mieszamy 3 łyżki mąki z 1 łyżką papryki słodkiej i 1/2 szklanki wody, hartujemy to odrobiną sosu z mięsa i wlewamy do garnka. Zagotowujemy i gotujemy sos jeszcze około 5 minut. 

DESERO-KOLACJA
17.30  
Budyń waniliowy
  • 2 szklanki mleka kokosowego
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 3 łyżki syropu klonowego
  • laska wanilii
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej 
Odlewamy 1/2 szklanki mleka, dodajemy 2 żółtka i mąkę ziemniaczaną i miksujemy. Pozostałe mleko zagotowujemy z olejem kokosowym, syropem klonowym i ziarnami wanilii. Do gotującego się mleka wolno wlewamy masę żółtkową i energicznie mieszamy aby nie powstały grudki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Mleko jaglane

Zauważyłam na blogu, że nie podałam jeszcze przepisu na mleko jaglane. Poprawiam się dzisiaj  😉 Składniki: 🔹 1 szklanka ugo...