DRUGIE ŚNIADANIE
8.30
Kanapki z białym serkiem i szczypiorkiem oraz z dżemem truskawkowym
OBIAD
15.30
Indyk w sosie paprykowym z kaszą jęczmienną
Składniki:
- 1 duża pierś z indyka
- zioła (słodka papryka, bazylia, przypalona cebula (można dodać piramidkę smaku)
- mąka orkiszowa do panierki i zagęszczenia sosu
- masło klarowane do smażenia
Pierś z indyka myjemy, kroimy na sznycelki i przyprawiamy papryką i ulubionymi ziołami. Obtaczamy w mące i smażymy na maśle klarowanym z obu stron. Do zarumienionego mięsa dolewamy wody, wkładamy piramidkę smaku lub przypaloną na ogniu cebulę i dusimy około 20 minut. Po tym czasie w szklance, mieszamy 3 łyżki mąki z 1 łyżką papryki słodkiej i 1/2 szklanki wody, hartujemy to odrobiną sosu z mięsa i wlewamy do garnka. Zagotowujemy i gotujemy sos jeszcze około 5 minut.
DESERO-KOLACJA
17.30
Budyń waniliowy
- 2 szklanki mleka kokosowego
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 3 łyżki syropu klonowego
- laska wanilii
- 2 żółtka
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
Odlewamy
1/2 szklanki mleka, dodajemy 2 żółtka i mąkę ziemniaczaną i miksujemy.
Pozostałe mleko zagotowujemy z olejem kokosowym, syropem klonowym i
ziarnami wanilii. Do gotującego się mleka wolno wlewamy masę żółtkową i
energicznie mieszamy aby nie powstały grudki.
Bardzo ciekawy wpis...
OdpowiedzUsuńCzęsto używa się samych szklanek do gotowania i pomocy przy robieniu różnych dań. Chociażby dlatego, że ich litraż służy nam jako miarka. Ja również jestem zdania, że bardzo dobrej jakości szklanki mają w https://duka.com/pl/jedzenie-i-serwowanie-potraw/naczynia-do-serwowania-napojow/szklanki gdyż ja ich używam na wiele sposobów i muszę powiedzieć że jestem bardzo zadowolona z jakości tych produktów.
OdpowiedzUsuń