Delikatne biszkopty

Maciejkowy Bobas dostał niedawno biszkopty od dziadka, niby napisane było, ze bez  cukru ale po tym jak Olinkowy Bobas zabrał jednego bratu i bezceremonialnie go pożarł dostajac po tym uczulenia na całej brodzie postanowiłam upiec obu zdrowsze biszkopty z syropem klonowym. Powiem jedno. Wyszły PRZEPYSZNE. Delikatne jak chmurka.



Składniki:
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki syropu klonowego

Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy syrop klonowy i miksujemy jeszcze chwilę. Mąki przesiewamy przez sitko. Do masy białkowej dodajemy po jednym żółtku na przemian z mąkami i delikatnie mieszamy do połączenia się składników. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, piekarnik nagrzewamy do
 180 stopni. Na blaszkę wykładamy masę łyżką formując biszkopty. Pieczemy około 10 minut na złoty kolor.

Komentarze

Popularne posty