Pstrąg tęczowy z warzywami

Długo polowałam na tego pstrąga, nigdzie nie mogłam go znaleźć a bardzo smakuje mi ta ryba. 2 tygodnie temu znalazłam go w Biedronce, pakowana po 2 sztuki, idealnie dla naszej 4-osobowej rodzinki.


Składniki:
  • 2 pstrągi w całości, wypatroszone
  • warzywa (brokuły, marchewka, kalafior)
  • pieprz i sól (odrobinę soli można po roku, zwłaszcza, że rybka lubi troszkę soli)
  • cytryna, 
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa
Masło ziołowe:
  • 40 g masła
  • koperek
  • ząbek czosnku
Dodatkowo: frytki z batata, ziemniaka i marchewki


Warzywa rozmrażamy i osuszamy, pstrągi myjemy, osuszamy i skrapiamy obficie cytryną. Bok rybki, nacinamy w kilku miejscach i posypujemy ją pierzem i solą Piekarnik nagrzewamy do 230 stopni C.
Pstrągi nacieramy oliwą z oliwek, do każdego, do środka wkładamy ząbek czosnku przekrojony wzdłuż i plasterek cytryny przekrojony na dwie połowy. Rybki kładziemy na blaszce do pieczenia ponacinaną stroną do góry, dookoła niego układamy warzywa.  
Masło rozpuszczamy, dodajemy koperek, starty 1 ząbek czosnku, mieszamy i polewamy nim pstrągi i warzywa. Blachę wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 15-20 minut w zależności od wielkości rybek.

Podajemy z frytkami z batatów, marchewki i zwykłych ziemniaków.
 
 

Komentarze

Popularne posty