Składniki:
- 2 pstrągi w całości, wypatroszone
- warzywa (brokuły, marchewka, kalafior)
- pieprz i sól (odrobinę soli można po roku, zwłaszcza, że rybka lubi troszkę soli)
- cytryna,
- 2 ząbki czosnku
- oliwa
Masło ziołowe:
- 40 g masła
- koperek
- ząbek czosnku
Warzywa rozmrażamy i osuszamy, pstrągi myjemy, osuszamy i skrapiamy obficie cytryną. Bok rybki, nacinamy w kilku miejscach i posypujemy ją pierzem i solą Piekarnik nagrzewamy do 230 stopni C.
Pstrągi nacieramy oliwą z oliwek, do każdego, do środka wkładamy ząbek czosnku przekrojony wzdłuż i plasterek cytryny przekrojony na dwie połowy. Rybki kładziemy na blaszce do pieczenia ponacinaną stroną do góry, dookoła niego układamy warzywa.
Masło rozpuszczamy, dodajemy koperek, starty 1 ząbek czosnku, mieszamy i polewamy nim pstrągi i warzywa. Blachę wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 15-20 minut w zależności od wielkości rybek.
Podajemy z frytkami z batatów, marchewki i zwykłych ziemniaków.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz