Składniki:
- 4 kotlety schabowe
przyprawy:
- papryka słodka,
- 2 ząbki czosnku
- pieprz ziołowy
panierka:
- 1 jajko
- 1 szklanka mąki pszennej
sos:
- 1 szklanka wody lub bulionu warzywnego
- 1 łyżka suszonych pomidorów
- 1 ziarenko ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
- 1/2 kubeczka jogurtu gęstego
- 1 czubata łyżka mąki
Mięso myjemy, posypujemy przyprawami, czosnek miażdżymy i nacieramy nim kotlety. Każdy obtaczamy w mące i jajku i smażymy z obu stron do zarumienienia. Przekładamy kotlety do garnka, zalewamy je wodą lub bulionem warzywnym, dodajemy suszone pomidory, ziele angielskie i liść laurowy i dusimy około 20 minut na wolnym ogniu. Po tym czasie wyjmujemy kotlety z garnka, do szklanki wlewamy jogurt z mąką, mieszamy, hartujemy małą ilością ugotowanego sosu i mieszamy z sosem. Wkładamy kotlety i dusimy jeszcze około 5 minut.
Zamiast ziemniaków kasza, zamiast mizerii, mieszanka sałat z olejem lnianym.
Wersja dla starszych
Po wyjęciu kotletów, odkładamy trochę sosu dla maluszka a pozostały możemy doprawić ostrą papryką i solą.
Wygląda apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńI jest smaczne :)
Usuń