Mintaj w kukurydzianej panierce

Staram się przynajmniej raz w tygodniu na obiad proponować rybę. Niestety Maciejkowy Bobas woli kupne paluszki rybne, dlatego szukam różnych sposobów na panierkę by zachęcić go do spróbowania kawałka ryby. Tak oto powstał mintaj w kukurydzianej panierce, który posmakował mojemu paluszkożercy :)



Składniki: (dla 4-osobowej rodziny)
  • 4 kawałki mintaja (u mnie mrożony, pakowany osobno z Biedronki)
  • przyprawy: pieprz ziołowy, koper
  • 1 cytryna
  • 2 jajka 
  • 1/2 szklanki mąki orkiszowej
Panierka
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 1 szklanka płatków kukurydzianych
  • 1/4 szklanki siemienia lnianego
  • 1 łyżka parmezanu
  • 1 sprasowany ząbek czosnku
 Wszystko wkładamy do malaksera i miksujemy na jednolity proszek.

Mintaja rozmrażamy, suszymy ręcznikiem papierowym, skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy pieprzem, koperkiem i  solą (części dla starszych). Jajko ubijamy widelcem w miseczce, obok w drugiej miseczce przygotowujemy panierkę i w trzeciej mąkę. Rybę najpierw obtaczamy w mące, następnie w jajku i na koniec w panierce i smażymy na złoty kolor z obu stron.
 

Komentarze

Popularne posty