Tarta z jabłkami i budyniem

Mam strasznie dużo energii i oprócz dłuuuugich spacerów z Maciejkowym Bobasem wykorzystuję ją na pichcenie różnych smakowitości. Dzisiaj przedstawiam zapożyczoną TU:

Tarta z jabłkami i budyniem


Składniki
Ciasto:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 5 łyżek cukru kokosowego
  • szczypta soli
  • 0,5  kostki masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
Budyń:

Oprócz tego potrzebne będzie 1,5 kg jabłek.
Składniki na ciasto zagnieść szybko,zawinąć w folie i  schować do lodówki na godzinkę. Po wyjęciu ciasta z lodówki,wyłożyć na wysmarowana wcześniej tłuszczem foremkę.
Jabłka obrać i pokroić w plastry ( nie muszą być cieniutkie,nawet lepiej jak będą nieco grubsze). Tak pokrojone wyłożyć na ciasto,żeby był czubek bo podczas pieczenia jabłka trochę opadną.
Budyń zrobić wg przepisu na opakowaniu. Gorący jeszcze budyń wylać na jabłka.
Całość wstawić do nagrzanego piekarnika na 170 st. z termoobiegiem lub na 180  bez.Piec 60-70 min.

Wersja dla starszych
Na koniec można posypać cukrem pudrem.




Komentarze

Popularne posty