Tarta z jabłkami i budyniem
Ciasto:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 5 łyżek cukru kokosowego
- szczypta soli
- 0,5 kostki masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
Budyń:
Oprócz tego potrzebne będzie 1,5 kg jabłek.
Składniki na ciasto zagnieść szybko,zawinąć w folie i schować
do lodówki na godzinkę. Po wyjęciu ciasta z lodówki,wyłożyć na
wysmarowana wcześniej tłuszczem foremkę.
Jabłka obrać i pokroić w plastry ( nie muszą być cieniutkie,nawet lepiej jak będą nieco grubsze). Tak pokrojone wyłożyć na ciasto,żeby był czubek bo podczas pieczenia jabłka trochę opadną.
Budyń zrobić wg przepisu na opakowaniu. Gorący jeszcze budyń wylać na jabłka.
Całość wstawić do nagrzanego piekarnika na 170 st. z termoobiegiem lub na 180 bez.Piec 60-70 min.
Wersja dla starszych
Na koniec można posypać cukrem pudrem.
Jabłka obrać i pokroić w plastry ( nie muszą być cieniutkie,nawet lepiej jak będą nieco grubsze). Tak pokrojone wyłożyć na ciasto,żeby był czubek bo podczas pieczenia jabłka trochę opadną.
Budyń zrobić wg przepisu na opakowaniu. Gorący jeszcze budyń wylać na jabłka.
Całość wstawić do nagrzanego piekarnika na 170 st. z termoobiegiem lub na 180 bez.Piec 60-70 min.
Wersja dla starszych
Na koniec można posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz