Szybka zupa pomidorowa

Niestety Olinkowego Bobasa choroba wzięła na całego. Przyplątało się zapalenie oskrzeli, jego ciągła potrzeba ssania piersi uniemożliwiła mi stanie przy garnkach i gotowanie wymyślnego obiadu. Starsze chłopaki dostaną mrożoną pizzę a mój Olinkowy choruszek szybką zupkę pomidorową dla wzmocnienia.




Składniki:
  • 1litr wody
  • 1/2 opakowania krojonych pomidorów w puszce
  • piramidka smaku z Lidla
  • 2 marchewki
  • garść natki pietruszki
  • 1 łyżeczka oleju lnianego
  • 1/2 szklanki ryżu
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
Przygotowanie:

Zagotowujemy wodę, do wrzącej wrzucamy piramidkę smaku, pokrojone marchewki, odrobinę natki pietruszki oraz opłukane we wrzątku kaszę i ryż. Wszystko gotujemy około 15 minut. Po tym czasie dodajemy pół kartonika krojonych pomidorów i jeszcze gotujemy około 5 minut. Nakładamy zupę do miseczki, studzimy do temperatury nadającej się do zjedzenia, posypujemy drobno pokrojoną pozostałą natką pietruszki i polewamy łyżeczką oleju lnianego. 

Komentarze

Popularne posty