Składniki:
- 1 cebula czerwona
 - 4 liści laurowych
 - 2 ziaren ziela angielskiego
 - 2 ziarna pieprzu
 - masło klarowane do smażenia cebuli
 - 4 puszki ciecierzycy, odcedzone lub 2 szklanki nieugotowanej ciecierzycy
 
Przyprawy:
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
 - 1 łyżeczka słodkiej papryki
 - 1/2 łyżeczki ostrej papryki
 - 1/2 łyżeczka mielonego kminku
 - 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
 - 1 łyżeczka majeranku
 - ½ łyżeczki suszonej pietruszki
 
- 500 g przecieru pomidorowego
 - 4 łyżki koncentratu pomidorowego
 
Przygotowanie:
Cebulę kroimy w kostkę. W dużym garnku rozgrzewamy masło klarowane, dodajemy cebulę, liście laurowe, ziele angielskie i ziarenka pieprzu i smażymy do zarumienienia cebulki.
Puszki ciecierzycy lub ugotowaną wcześniej ciecierzycę  wlewamy razem z zalewą lub wodą po gotowaniu do cebuli. Mieszamy dokładnie, dodajemy przyprawy, przecier, koncentrat i dusimy jeszcze przez 10-15 minut na małym ogniu.
Inspiracja: http://www.jadlonomia.com/przepisy/ciecierzyca-po-bretonsku/
Inspiracja: http://www.jadlonomia.com/przepisy/ciecierzyca-po-bretonsku/
 
super danie!
OdpowiedzUsuńI naprawdę smaczne :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciecierzycę. Do tej pory przygotowywałem ją w piekarniku, jako przekąskę do filmu, ale chętnie wypróbuję również powyższy przepis.
OdpowiedzUsuńhttps://jazzymango.com/